Αναμφισβήτητα το στολίδι της πρωτεύουσας του νησιού. Χτίστηκε την εποχή του Βυζαντίου, ενώ με τα χρόνια πέρασε στα χέρια των Ενετών και εν συνεχεία παραδόθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έως την 8η Οκτωβρίου του 1912 που απελευθερώθηκε το νησί. Σύμφωνα με μελέτες είναι το μεγαλύτερο κάστρο σε όλο το Αιγαίο και από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρά της χώρας. 

Λήμνος και γαστρονομικός τουρισμός. Γιατί οχι;
Από που να ξεκινήσει κανείς; Το γνωστό και πολυβραβευμένο καλαθάκι Λήμνου, το μελίχλωρο, το κασκαβάλι, τις τοπικές ποικιλίες οσπρίων, τα φημισμένα της κρασιά που ταξιδεύουν σε ουρανίσκους εντός και εκτός ελλάδος, το τοπικό ζυμαρικό γνωστό φλωμάρι;

Όπως και το νησί σαν σύνολο καλύπτει πολλά και διαφορετικά γούστα, το ίδιο συμβαίνει και στο κομμάτι της νυχτερινής ζωής. Από τα νυχτερινά κλαμπ για ξεφάντωμα, χορό, ποτό κάτω από τον έναστρο ουρανό και το δροσερό αεράκι που ποτέ δεν εγκαταλείπει το νησί μέχρι τα ήσυχα ταβερνάκια στις γραφικές πλατείες των χωριών που μπορεί και εκεί να σε βρει το πρωί να πίνεις τσίπουρα, να τρως μεζεδάκια ,να σιγοτραγουδάς και να μιλάς με ντόπιους.